fredag den 24. februar 2012

Hvad man tror - et glimt af mine oplevelser med pædagogbriller


Tiden går stærkt og Jeg har allerede været på Sao Mai i to uger. Efter den rimelig turbulente start har vi alle fundet en klasse hvor vi nu kæmper for at finde os til rette i. 
Jeg er kommet i en klasse hvor der går 12 børn og to lærerinder. Børene har alle en eller anden form for diagnose af at have en udviklingshæmning, eller have en form for autisme. Dog er det rigtig svært at se og finde ud af selv, dette skyldes bl.s. sprogbarrieren.
En lille dreng i klassen kommer ofte hen til mig og snakker løs. Det virker som om at han fortæller mig et eller andet, han peger og fortæller. Jeg sidder hver gang helt opslugt af samtalen i håb om at jeg gennem hans kropssprog og udtryk kan tyde en lille del af hvad han forsøger at fortælle mig. Jeg ved at det ikke er særligt sandsynligt at jeg kommer til at forstå hvad han udtrykker, men at give ham en oplevelse af at kunne fortælle en historie til en der lytter, er ligeså væsentligt for mig. Lærerinderne så meget at se til at trods deres intentioner om at tage hensyn til den enkelte, bliver det ofte blot til opmærksomhed nå det er deres tur til at få 1-1 undervisningen rundt om bordet.
3 eftermiddage om uger kommer der nogle vietnamesiske studerende ind i klasserne, som er volontører på stedet. De er der blot en time og studerer alle mulige andre ting end teaching, men jeg tror at det er en del af det at være studerende at man skal være volontør et eller andet sted.
I slutningen af min anden uge er der en af volontørerne (der ofte snakker en smule engelsk, til forskel fra lærerinderne) der sidder ved siden af mig da drengen Nam kommer hen og begynder på en af sine historier. 
Jeg spørger efter fortællingen volontøren hvad han siger og hun fortæller mig at han blot siger tilfældige tal, bogstaver og numre i vilkårlig rækkefølge. Min første tanke er lidt skuffende, da jeg har gået rundt i to uger med nysgerrighed efter at få det oversat, men dog er det lidt tankevækkende at det er det som han siger. Hans behov for at blive hørt er der jo stadig, så jeg vedbliver at lytte til hans fortællinger ligeså intensivt som tidligere og er tilmed nu begyndt at snakke tal med ham. Jeg udnytter hans store interesse for mit armbåndsur til at tælle den ”rigtige” rækkefølge med ham, når tiden og situationen byder det.

Efter denne lille øjenåbner er jeg blevet ret bevidst om at børnene ikke nødvendigvis kan så meget som jeg går og tror, og faktisk er der mange af børnene der ikke rigtig kan tale vietnamesisk. Det har blot været i mine ører at det har lydt sådan. Målet for børnene er at blive kommunikationsdygtige til at kunne begå sig i hverdagen, og give udtryk for meninger og behov. Det at jeg går rundt og snakker på enten dansk eller engelsk til børnene er, kan måske være en ekstra udfordring for dem, i kampen for at tilegne sig det vietnamesiske. Men på den anden side tror jeg på at det at have en samtale med nogen, der snakker et andet sprog trods alt er bedre end slet ikke have fører en samtale – gennem tonelejet i mine ord har jeg jo også mulighed for at give dem en bekræftelse på at blive hørt og anerkendt. Så om det ene eller andet er bedre, ved jeg ikke…

Hverdagen i klassen for early intervention


Her vil jeg lige kort beskrive hvordan hverdagen foregår i klassen, da det er en hel anden verden end den vi er vant til derhjemme. Medmindre at man selv har oplevet det, kan man næppe forestille sig hvordan det egentlig fungerer, det havde jeg i hvert fald selv svært ved, før jeg kom herned.
Skolen ligger på et stort hjørne lidt ude i et område hvor der skyder det ene højhus op efter den andet og at mrådet generent bærer præg af at være i gang med at forvandle sig til en del af det moderne Hanoi.
Kl. 8 starter børnemusikken med at strømme ud af højtaler for at byde børn og voksne velkommen til Sao Mai. Motorbikes, biler og cykler med børn bagpå kommer i et væld strømmende fra hele Hanoi og omegn for at afleverer børnene i institution, præcis som vi kender det hjemme. Sao Mai, er så vidt jeg har forstået en af de eneste institutioner af dens slags, som tager sig af børn med handicaps og andre udfordringer og sigter mod at gøre dem parate til på et tidspunkt at kunne begå sig så selvstændigt som muligt i samfundet. Alle klasser har næsten dagligt på skemaet undervisning i Social Skills (sociale færdigheder). Alt sammen tilrettelagt til deres funktion og niveau. For nogle af klasserne sørger skolen for at give dem en så blid opstart som muligt før at de skal i en ”rigtige” skole, mens for andre er formålet at de i deres voksne liv skal kunne klare sig så selvstædigt som muligt eller på anden vis kunne bidrage i hjemmet.

tirsdag den 14. februar 2012

Praktikstart


Så har hverdagen ramt os i Vietnam, vi er alle startet i praktik og det er nu udfordringen at skulle falde til. Det er en ny kultur med nye udfordringer, hvilket jeg helt klart have forventet og forberedt mig på, men hvor mange havde jeg ikke lige forudset.

Jeg er i praktik på en skole for børn med funktionsnedsættelser, kaldet Sao Mai. Det betyder Morning Star på Vietnamesisk. (Alle navne har en eller anden betydning). Skolen er opdelt på 5 etager, med så mange klasser på hver etage som der er plads til lokalemæssigt. Eleverne er inddelt efter funktion, så alle Børn med Downs syndrom er på en stue, udprægede autister på en anden og børn med CP (ceberal prarese = spastiske lammelser) på en tredje, osv. Der er to stuer hvor børnene ikke rigtig er udviklingshæmmede, men blot går der for, at blive gjort skoleparate i et tempo som passer dem bedre, end en almindelig børnehave. Til slut er der en del stuer med en mellemgruppe af børn der på en eller anden facon er uviklingsforstyrrede.
Personalet på Sao Mai er ikke pædagoger, men lærerinder. De har ikke en uddannelse, men bliver oplært og trænet til at fungerer som lærer på skolen. Børnene svinger i alder fra 1-16 år, men trods det er det en skole- og undervisnings tilgang der er dominerende i udførslen af det pædagogiske arbejde på skolen. I gennemsnit er der ansat en lærerinde til 5 børn. Børnene sidder typisk rundt om en et par små borde og leger med det udleverede legetøj indtil det er deres tur til at få 1-1 undervisning med lærerinden. Selve undervisningen er tilrettelagt til funktion og alder, men konceptet er mere eller mindre det samme i alle klasser.
Sao Mai har været praktiksted for pædagogstuderende gennem mange år, men har samtidig rigtig mange volontører fra mange forskellige lande i Europa. Det bæres der desværre også tydeligt præg af. Personalet er så vant til at der kommer folk ind og ud af klaserne at det ikke rigtig har den store betydning om man er volontør eller studerende.